Skip to main content

Als u als zelfstandige naar uw makelaar toe stapt om uw pensioenopbouw te optimaliseren, worden u enorm veel vragen gesteld. Dit enerzijds om te voldoen aan de strenge eisen van het fsma inzake klantenrelaties, maar anderzijds ook om ervoor te zorgen dat uw fiscale ruimte optimaal benut wordt.

Om de ruimte binnen uw individuele pensioentoezegging te berekenen, gebruikt men de 80%-regel. Hierbij zijn twee data zeer belangrijk: de startdatum van uw carrière en de startdatum binnen uw vennootschap. Maar deze data staan niet bij iedereen in het geheugen gegrift. Gelukkig kunt u sinds kort terecht op www.mycareer.be. Op deze website vindt u al uw loopbaangegevens terug. Van de datum wanneer u gestart bent met werken, tot de bedrijven bij wie u gewerkt heeft, en met welk statuut.

Het enige wat u nodig heeft om deze gegevens te kunnen raadplegen zijn uw identiteitskaart en een e-Id kaartlezer.

Vaak vraagt men ook naar uw reeds bestaande pensioenopbouwverzekeringen. Deze vindt u ook eenvoudig online terug via www.mypension.be. Deze website geeft u een overzicht van alle pensioenopbouwverzekeringen die u reeds lopen heeft met betrekking tot uw loopbaan als zelfstandige en als werknemer. Hierdoor vindt u makkelijk alle informatie op één plaats terug en hoeft u niet langer alle verschillende verzekeringsmaatschappijen aan te schrijven om de benodigde info te verkrijgen. U vermijdt hierbij dan ook het risico dat u sommige pensioenopbouwverzekeringen uit het oog verliest.